Rautateiden ja puutalojen Pohjola

Talvinen valokuva Logomon sisäänkäynnistä
Valokuva pihapiiristä Pohjolassa

Suljettujen pihapiirien tarinoita

Pohjola on rautateiden ja viehättävien pihapiirien kaupunginosa, jonne kätkeytyy niin historiallista ainutlaatuisuutta kuin tragiikkaa ja komiikkaa. Ensimmäinen kaupungin rautatie kulki Pohjolan halki, ja sinne rakennettiin rautatieasema ja konepaja. Pohjolasta tuli rautatieläisten kaupunginosa, jonne nousi myös kaupungin ensimmäinen vuokratalo, joka oli tosin suunnattu punavankien leskille.

Pohjolan tunnetuin rakennus on nykyään Logomo, entinen VR:n konepaja, joka ylpeilee upealla konsertti- ja tapahtumasalillaan ja luovalla toiminnallaan. Logomon ympärille rakentuu pian massiivinen kerrostaloalue, joka väistämättä muuttaa puutalokaupunginosan hillittyä ilmettä.

Vielä ehtii tutustua idylliseen Pohjolaan, josta löytyy yhä 1800-luvulla rakennettuja kauniisti entisöityjä puutaloja ja maamme ensimmäinen ”päiväkoti”, jonne köyhät lapset otettiin päiväksi kaduilta talteen. Unohtaa ei voi myöskään suosittua Auralan kansalaisopistoa, eikä palkittua Juhannuskukkulaa. Tutustumme myös Kähärin puolella olevan tulitikkutehtaan alueen vanhojen torppien historiaan. Kierrosta elävöittävät käynnit suljetuissa pihapiireissä, jossa kuulemme entisten ja nykyisten asukkaiden värikkäistä vaiheista ja lapsijengien erikoisista tappelunujakoista.

  • Opastuksen hinta 170 - 200 €
  • Opastuksen kesto 1 h 30 min - 2 h

    Kesto riippuu kulkutavasta ja matkasta. Kierroksen voi tehdä bussi/kävelykierroksena tai vaikka sauvakävelyretkenä.

Tiedustelut ja tilaukset
Eeva Turpeinen
040 356 5696
eeva.turpeinen(at)gmail.com

Eeva Turpeinen
puh 040 356 5696
eeva.turpeinen(at)gmail.com